Dispare permisul de conducere. Ce se întâmplă cu autoturismele și cum se transformă acestea chiar acum

de: Andrei Simion
28 02. 2020

Pe măsură ce digitalizare e folosită în tot mai multe industrii ne putem aștepta ca actele clasice să dispară. Permisul de conducere e unul dintre ele. Un demers în acest sens a fost deja făcut.

Australia e una dintre țările care crede că poate aduce digitalizarea și în ceea ce privește actele. Astfel, autoritățile din Sydney au început un experiment încă din 2018. Programul e numit DDL (digital driver’s licence) și cetățenii își pot înregistra datele personale de pe permisul de conducere într-o bază de date. Aceasta poate fi accesată cu ușurință și de pe telefon, prin intermediul unei aplicații.

Autoritățile australiene vor să testeze eficiența unui permis de conducere electronic pe care să-l ai tot timpul cu tine. Permisul de conducere electronic va putea fi folosit atât în momentul legitimării în fața polițiștilor rutieri, cât și în locaurile care-ți cer un act de identitate la intrare. Și ar putea fi cel mai util demers al digitalizării.

Pentru DDL, autoritățile au ales regiunea estică Din Sydney, deoarece sunt peste 350 de școli de șoferi. La proiect se pot oferi voluntari peste 140.000 de participanți. Deocamdată, însă, șoferilor li se recomandă să aibă la ei și permisul tipărit

Documentele digitale, de la buletin la permis, sunt viitorul

Ideea documentelor digitale ar putea fi excelentă și în România. Asta pentru că, în 2018, de exemplu, au fost peste 133.000 de sancțiuni contravenționale date șoferilor prinși fără aceste documente. În 2018 și 2019, Poliția a dat peste 260.000 de sancțiuni șoferilor pentru lipsa documentelor la control, între care permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare. Un document digital ar putea rezolva problema.

Există multe state care și-au digitaliat serviciile oferite cetățenilor. Unele țări din Europa au implementat deja sau testează permisele de conducere digitale. Despre ce e vorba? Sunt documente care pot fi accesate direct din telefon, prin intermediul unei aplicații sau prin scanare de cod QR.

În România, deocamdată, Ministerul de Interne a prezentat un proiect de lege referitor la noile buletine. Se pot face lucruri în această direcție, iar permisul digital ar putea fi o soluție extrem de la îndemână.